Slimme openbare verlichting voor duurzame gemeenten

Met onze eigen ontwikkelde CityZenZ Smart City-productlijn creëren wij slimme oplossingen voor een duurzame maatschappij. Samen met verschillende onderzoeksinstellingen, innovatiepartners, gemeenten en universiteiten, maken wij als technologiepartner deel uit van het Europese Interreg project Smart Space. Het doel van dit project is om met innovatieve technologie de CO2 uitstoot in Noord-West Europa te verminderen. CityZenZ maakt openbare verlichting slim wat zorgt voor een energiebesparing oplopend tot wel 60%.

Daarnaast neemt het aantal apparaten dat op lichtmasten gemonteerd wordt toe. Deze apparaten hebben vaak permanente voedingsspanning nodig, in tegenstelling tot de verlichting. Dit zijn bijvoorbeeld:

 

  • Camera’s
  • Wifi-access points
  • 5G small cell antennes
  • IoT-controllers
  • Bewegingssensoren
  • Geluidssensoren
  • Luchtkwaliteitsmeters

 

 

Uitfaseren van TF-signaal

In Nederland hebben netbeheerders aangegeven te stoppen met het uitsturen van het TF-signaal via het elektriciteitsnet. Het TF-signaal schakelt de openbare verlichting op kastniveau. Omdat openbare verlichting onder de verantwoordelijkheid van gemeenten valt staan zij voor een enorme uitdaging. De oplossing? CityZenZ.

 

CityZenz past verlichting aan omstandigheden aan

Door de integratie van het Smart City-systeem met bijvoorbeeld lichtsensoren, passantentellers, bewegingssensoren en een astronomische klok past de verlichting zich automatisch aan de omstandigheden aan. Als er bijvoorbeeld midden in de nacht een eenzame fietser door een winkelstraat rijdt, dan mag de verlichting anders zijn dan tijdens een drukke koopavond. CityZenZ maakt het mogelijk om verschillende scènes automatisch aan te passen aan het gebruik van de openbare ruimte. Dit zorgt voor zowel energiebesparing als beleving.

 

Modulair uitbreidbaar naar behoefte

Naast het schakelen van openbare verlichting is CityZenZ een compleet Smart City-systeem met talloze functionaliteiten. CityZenZ is modulair opgebouwd waardoor gemeenten stap voor stap, en volledig naar behoefte, de functionaliteiten kunnen uitbreiden. Hierdoor is CityZenZ een schaalbaar en toekomstbestendig intelligent systeem voor de openbare ruimte.

 

Monitoring op afstand

Bij conventionele openbare verlichting kan het lang duren voordat er een storing gedetecteerd wordt. Ook het verbruik en de kwaliteit van de energie per ader zijn cruciale factoren voor netbeheerders. CityZenZ communiceert deze gegevens door aan het managementsysteem, zodat er direct actie ondernomen kan worden.

Verschillende gemeenten maken gebruik van ons modulaire CityZenZ Smart City-systeem. Wilt u hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een demonstratie.